KENDER DU ‘PÅ-VEJ-MØDET’

Af: Claus Sneppen

Var det et godt cykelmøde for Macron og Løkke?

”På-vej-møder” er de fysiske møder, hvor mødedeltagerne rejser eller bevæger sig sammen, mens de taler. Deltagerne griber lejligheden til – eller har planlagt – at holde et møde, mens de fx transporterer sig sammen i bil, fly, tog osv. eller undgår bevidst mødelokalet i et såkaldt ’walk-and-talk møde’. På-vej-møder kan dermed konvertere transporttid og bevægelse til værdifuld mødetid – og viser sig ofte overraskende effektive!

På-vej-møder er ofte meget fokuserede, og har potentiale for at skabe stor værdi for dem, der deltager. Én af årsagerne er bl.a. at mødedeltagerne ikke har øjenkontakt, når de sidder eller går ved siden af hinanden, og derfor er nødt til at skærpe brugen af de øvrige sanser.

Jo færre sanser vi bruger, des mere distanceret og mindre nærværende bliver kommunikationen. Tænk fx på et fysisk møde på den ene side og en telefonsamtale eller en sms-korrespondance på den anden.

Men hvad sker der, når det kun er én sans vi reducerer? Betydningen af sanseisolation – eller dæmpning af en enkelt sans – er spændende, når vi taler om mødeværdi. Det gælder i særdeleshed, når det er synssansen vi reducerer, da vi ved, at synssansen og kropsproget spiller en afgørende rolle i kommunikationen mellem mennesker.

Når vi ’mister’ én sans, skærpes de øvrige sanser. I på-vej-mødet dæmpes synssansen og straks skærpes de øvrige sanser – ikke mindst høresansen. Det talte ord får dermed en mere central betydning og hjernen kører på højtryk for at bearbejde og udvikle nye tanker og svar.

Fra undersøgelser af walk-and-talk-møder, har forskning påvist, at mennesker bliver mere åbne og kreative af at gå ved siden af hinanden (se bl.a. HBR 08/2018). På-vej-møder er derfor velegnede til samskabelse, bl.a. fordi man oplever at være mere ligestillede – og ligestilling øger udviklingen af nye løsninger og tillid.

Så, selv om cykelmødet mellem Emanuel Macron og Lars Løkke Rasmussen først og fremmest var udtænkt som en iscenesættelse med stor mediedækning, så er jeg  ret sikker på, at turen gennem København også bidrog til at styrke tilliden mellem de to – og mon ikke der undervejs godt kunne være opstået en tanke eller idé, som ville have været svær at få frem i et mødelokale på Marienborg?

 

I tænketanken Morgendagens Møder har vi haft en livlig dialog om møder og mødeværdi. Hvor er du i udviklingen af dine møder? Bruger du også bevidst transporttid til møder?

Hjælp?: Vil du gerne have inspiration til at forstå møder og mødeudbytter? Vi kan øge mødeværdien, så du kan få et større afkast på dine mange møder og mødepunkter.

Kender du mødet?: Vi publicerer en række ”kender du mødet” indlæg, som skal få dig til at reflektere over din mødevirkelighed (gerne med et smil). Indlæggene inddrager artikler og studier som vi har fundet i vores kildesøgning om møder. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.